Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Αναδημοσίευση από την στήλη «Κάθε Μέρα» του Αντώνη Καρκαγιάννη στην «Καθημερινή» (Τρίτη 28 Αυγούστου 2007)

Ενώπιον της συμφοράς

Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη/ karkagiannisant@ath.forthnet.gr

Από τον ακαδημαϊκό και πρώην υπουργό κ. Κ. Δεσποτόπουλο λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε Καρκαγιάννη

Συγκλονισμένος από την εθνική συμφορά τη συντελεσμένη και συντελουμένη με την πυρπόληση πολλών περιοχών της χώρας, συνεπαγομένη και τραγικό θάνατο δεκάδων συμπολιτών μας, απευθύνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάκληση του Διατάγματος Διάλυσης της Βουλής και τον σχηματισμό κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας, με συμμετοχή όλων των εκπροσωπημένων στη Βουλή κομμάτων και με πρόεδρο τέως πρωθυπουργό ή έστω και τον σημερινό πρωθυπουργό.

Μόνο κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι δυνατόν να λάβει και να εκτελέσει, με σύμπραξη και της Βουλής, τις αναγκαίες αυστηρές αποφάσεις, για την αντιμετώπιση, μικροπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, των πρωτοφανών σε πολιτικό βάρος προβλημάτων όσα δημιούργησε η αποστέρηση χιλιάδων ανθρώπων από τα βιοτικά τους υπάρχοντα, η καταστροφή χιλιάδων επίσης μονάδων παραγωγής, αγροτικών ή άλλων, η αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων του εθνικού εδάφους. Η ώρα της Ιστορίας σήμανε βαρύηχα και πένθιμα· δεν ανέχεται πολιτική της πεπατημένης· απαιτεί συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων του έθνους, ώστε, χωρίς εκτροπή από τη δημοκρατική νομιμότητα, να περισωθούν για το παρόν και για το μέλλον όσα είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ελληνικού λαού με βιοτικούς όρους, άξιους της Ιστορίας του.

Κ. Δεσποτοπουλος/ Ακαδημαϊκός - πρώην υπουργός

Σεβαστέ μου κ. καθηγητά. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ζούμε μέρες εθνικής συμφοράς, καθώς βλέπουμε συνανθρώπους μας να καίγονται, άλλους να χάνουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και τη χώρα μας να καταστρέφεται. Γνωρίσαμε ακόμη ένα διαλυμένο κράτος με μεγάλες ανεπάρκειες, κατώτερο των περιστάσεων και ανίκανο να συσπειρώσει και να οργανώσει δυνάμεις κατά της εθνικής συμφοράς. Πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες αισθάνονται βαθιά θλίψη και οργή.

Ομως, χρειάζεται ψυχραιμία και περισυλλογή. Δεν ξέρω αν το Σύνταγμά μας επιτρέπει την αναβίωση της διαλυθείσης ήδη Βουλής και την αναστολή των εκλογών. Αλλά και αν το επέτρεπε, θα ήταν στην ουσία παρέκκλιση από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες. Ακόμη πιο σοβαρή παρέκκλιση θα ήταν η κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση πολιορκίας», με πρόσχημα κάποια νεφελώδη και αόριστη «υπέρμετρη απειλή». Οσο για τις κυβερνήσεις «εθνικής ενότητας», επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι, τουλάχιστον στην Ελλάδα, υπήρξαν κυβερνήσεις διάσπασης, διασποράς και σύγχυσης της κυβερνητικής ευθύνης, την οποία το πολίτευμά μας αναθέτει στο πλειοψηφούν κόμμα.

Καλή ή κακή η εκλεγμένη κυβέρνηση (αυτό θα κριθεί περίπου σε δεκαπέντε μέρες από τον μόνο αρμόδιο, τον λαό), αυτές τις δύσκολες μέρες, με όλες τις εγγυήσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, είναι το μόνο κέντρο συσπείρωσης των εθνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση κάθε απειλής, «υπέρμετρης» ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: